KIZ KULESİNİN HİKAYESİ VE EFSANESİ







KIZ KULESİ
  İstanbul Boğazının Marmara Denizine yakın kısmında Salacak açıklarında bulunan küçük adacık üzerine yapılmış bir yapıdır. Üsküdar'ın simgesi olan kule Üsküdar da Bizans'tan kalan tek eserdir. Tarihte zaman zaman gözetleme kulesi, deniz feneri gibi amaçlarla kullanılmış ve yıllardır İstanbul'un sembollerinden biri olmuştur. Bugün görülen kulenin temelleri ve alt katın önemli kısımları Fatih devri yapısıdır. Geçen yüzyıldaki görüntüsü korunmuş zamanımızda da turizme tahsis edilerek lokanta ve kafe olarak hizmet vermektedir. 
  Kız kulesi kara sevdaları, gizemli hikayeleri anımsatan yapısı ile denizin ortasında yalnızlığı ifade eder. Yüzyıllardır Kız Kulesi hakkında birçok hikâye anlatılmış adeta bir efsane olmuştur. Bu efsanelerden bir tanesi ise yılan hikayesidir. Çok meraklandırmadan hemen ondan da bahsedelim.



Yılan Hikayesi

  Bizans imparatorunun bir kızı olur ve kral buna çok sevinir. Kral ülkenin bilginlerini kızını yetiştirmesi için görevlendirir. Ancak bilginlerden birisi kızının 18 yaşına geldiği zaman bir yılan tarafından sokularak zehirlenip öleceğini söyler.

  Bu yorumdan etkilenen kral denizin ortasındaki küçük bir ada üzerinde bulunan kuleyi düzenlettirir. Kızını buraya yerleştirir, böylece yılandan kızını korumuş olacaktır.
  
  Yıllar geçer kız on sekiz yaşına yaklaşır bütün tedbirlere rağmen, kuleye prenses için gönderilen üzüm sepetinin içinde bir de yılan girer. Kimse farkına bile varamadan prensesi yılan sokar, zehirler ve kız ölür. Bu olay karşısında çok üzülen kral kaderden kaçılamayacağını anlar. Kızının toprağa gömülürse yılanlara yem olacağını düşünür ve kızının cesedini mumya yaptırıp tabuta koydurur. Bu tabutu da Ayasofya'nın yüksek duvarlarından birinin üstüne yerleştirilmesini ister. Bu şekilde kızının hiç değilse ölüsünün yılanlardan korunacağını düşünür. 
  Fakat, bu tabutun üzerinde iki delik görülmüş ve yılanın kızı ölümünden sonra da rahat bırakmadığı anlatılır.

Ar-themes Logo

KONULOJİ

LÜTFEN BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP ETMEYİ VE DEĞERLİ YORUMLARINIZI PAYLAŞMAYI UNUTMAYIN İYİ GÜNLER DİLERİM ^_^

8 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. teşekkür ederim hoşgeldiniz :)

      Sil
    2. Bu hikaye hep hüzün verir bana teşekkürler . Sayfa sahibi olarak sizi de tanımak isteriz minik br hakkım da yazısı da hoş olur:)
      Blogun yolu açık olsun .

      Sil
    3. hatice hanım hoş geldiniz sayfamız şahıs blogu olmadığı için hakkında kısmını çok küçük tuttuk. ama bu sizlere değer vermeyeceğimiz anlamına gelmez aksine sizin fikirlerinize önem verdiğimiz için böyle bir çalışma yapıyoruz siz değerli okuyucular sayesinde varlığımızı koruyabiliriz :)

      Sil
  2. Kız kulesinin masalsı hikayesi etkileyicidir gerçekten.Boğazda görüntüsü şahane..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen istanbula her gelmemde kesinlikle balık ekmek ve boğaz turu yaparım beni çok etkiliyor istanbul :)

      Sil
  3. bilgilerimizi tazelemiş olduk teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. rica ederim yorumlarınız için çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil