HEZARFEN AHMET ÇELEBİ GERÇEKTEN UÇTU MU?




 Hezarfen Ahmet Çelebi Gerçekten Uçtu mu?

   Tarihimizin meşhur isimlerinden birisi de Hezarfen Ahmet Çelebidir. Hezarfeni ünlü yapan şey, efsanevi kişiliğinin ardında dünya havacılık tarihinin en önemli olaylarından biri olan Galata Kulesinden Üsküdar’daki Doğancılar Meydanına uçmasıdır. 17. Yüzyılda yaşayan Ahmet Çelebi’nin “Hezarfen” diye anıldığı bilinir.
    Hezar, Farsça kökenli bir sözcük olup 1000 anlamına gelir. Hezarfen “bin fenli” (bilimli) yani çok şey bilen anlamına gelir.
Olay kısaca Hezarfen Ahmet Çelebi’nin 1600’lü yıllarda kuş kanatlarına benzer kanatlar takıp kendini boşluğa bırakıp İstanbul Boğazını uçarak geçip Doğancılar Meydanına sağ salim indiği bilinen bir öyküdür.

   Bu olayın tek yazılı kaynağı Evliya Çelebi seyahatnamesi’dir. Evliya Çelebi'ye göre, Hezarfen Ahmet Çelebi 1632 yılında lodoslu bir havada Galata Kulesi'nden kuş kanatlarına benzer bir araç takıp kendini boşluğa bıraktı ve uçarak İstanbul Boğazı'nı geçip Üsküdar'da Doğancılar'a indi!




  Bu durum Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde şöyle geçmektedir.

 

"İptida, Okmeydan'ın minberi üzere, rüzgâr şiddetinden kartal kanatları ile sekiz, dokuz kere havada pervaz ederek talim etmiştir. Badehu Sultan Murad Han Sarayburnu'nda Sinan Paşa Köşkü'nden temaşa ederken, Galata Kulesi'nin taa zirve-i belâsından lodos rüzgârı ile uçarak, Üsküdar'da Doğancılar meydanına inmiştir. Sonra Murad Han, kendisine bir kese altın ihsan ederek: 'Bu adam pek havf edilecek (korkulacak) bir ademdir. Her ne murad ederse, elinden geliyor. Böyle kimselerin bekası caiz değil,' diye Gâzir'e (Cezayir) nefyeylemiştir (sürmüştür). Orada merhum oldu."


  Yani Evliya Çelebi’nin anlattığına göre Sultan 4. Murad başarısından korktuğu Hezarfen Ahmet Çelebi’yi altınla ödüllendirip, sürgün ediyor. Durum gerçekten enteresan.
Dikkat edilmesi gereken nokta, tarih ve bilim açısından böylesine önemli bir olayın yerli ya da yabancı başka hiçbir kaynakta yer almamasıdır. Hezarfen Ahmet Çelebi hakkında yazılanların hepsi Evliya Çelebi Seyahatnamesine dayandırılmaktadır.




Peki bu uçuş mümkün mü? Bilim ne diyor?

Olayı bilim açısından analiz eden uzmanlar da böyle bir uçuşun gerçekleşemeyeceğini bazı hesaplarla ortaya koyuyorlar. Galata Kulesinin tepesi ile Doğancılar Meydanı arasındaki yükseklik farkı yaklaşık 86 metre, iki nokta arasındaki mesafe de 3558 metredir.
-       Buna göre Evliya Çelebi’nin uçuşu gerçekleştirebilmesi için yatayda 41 metre yol alırken düşeyde de en fazla 1 metre alçalması gerekiyor. 
-       Oysa günümüzde en hafif malzemelerle yapılmış olan delta kanat/yelken kanat denilen uçuş aletlerinde bile bu orana ulaşmak neredeyse olanaksızdır. 
-        Denizler ve büyük su birikintileri üzerinde termik hava akımları bulunmaz. Bu yüzden yapılan bir hatanın telafisi yoktur. Ayrıca, lodosun da uçuşa ters yönde etki etmesi bekleniyor. 


Dolayısıyla konunun uzmanları teknik olarak bunun mümkün olamayacağını belirtiyorlar.

Hezarfen Ahmet Çelebi uçtu mu uçmadı mı bilemiyoruz ancak bu olayın tarihimize dair en çok merak uyandıran konulardan biri olduğu muhakkak...

Sizce Hezarfen Ahmet Çelebi uçtu mu? yoksa uçmadı mı? Fikirlerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz. iyi günler…

Ar-themes Logo

KONULOJİ

LÜTFEN BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP ETMEYİ VE DEĞERLİ YORUMLARINIZI PAYLAŞMAYI UNUTMAYIN İYİ GÜNLER DİLERİM ^_^

2 yorum:

  1. ben emin değilim ancak öyle bir olay olmasaydı çelebi neden bundan bahsetsin.acaba çelebi birinden duyduğu şekliyle mi anlattı yada hazerfan cidden uçtu ama mevki bilgisi bize yanlış aksettirildi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence uçmuş olmasa burda onu konuşuyor olmazdık başka isim konuşulurdu yada hiç konuşulmazdı ;)

      Sil